Dana 30.09.2021. je globalno istekla valjanost Let’s Encrypts certifikata DST Root CA x3 kojeg je zamijenio novi certifikat ISRG Root X1.

Što to znači za prijavu u internetsku aplikaciju e-racuni.com?

Korisnik internet stranice sa ažuriranim uređajem na kojem koristi noviju verziju operacijskog sustava (npr. Windows, Ubuntu, iOS) neće imati poteškoća niti će primjetiti promjene. Ukoliko koristite starije uređaje tj. operacijski sustav starije generacije, a koji koristi upravo spomenuti certifikat, prilikom otvaranja internet stranice www.e-racuni.com prikazivat će vam se upozorenje da nije sigurna.

Ako ste zaprimili takvu obavijest svakako preporučamo čitanje ovog članka.

Obavijest da internet stranica nije sigurna može izgledati kao prikazano na slici dolje (ovisno dakle od samog preglednika):

NotSecureAlert

Za izbjegavanje prikazivanja ove obavijesti pratite sljedeće korake za ažuriranje certifikata na operacijskom sustavu (Windows, Ubuntu, iOS itd.):

1. Najprije preuzmemo novi certifikat sa sljedeće provjerene poveznice: Prijenos certifikata iz Let’s encrypt

2. Po preuzimanju prelazimo na mjesto gdje smo pohranili datoteku i desnim klikom miša izaberemo “Instaliraj certifikat“, kao što prikazuje slika dolje:

InstalacijaCertifikata

3. Slijedimo čarobnjaku za uvoz certifikata i pratimo naredne korake.

  • Certifikat uvozimo na lokalno računalo (preuzeto je izabran trenutni korisnik)Carobnjak
  • Izaberemo spremište certifikata “Pouzdane korijenske ustanove za izdavanje certifikata“:SpremisteCertifikata
  • Postupak dovršimo klikom na gumb “Završi“:ZavrsetakRada

Prethodno opisan postupak prikazuje ažuriranje certifikata na Windows operacijskom sustavu. Po završenoj instalaciji ponovno pokrenite preglednik i nastavite s radom na internet stranici www.e-racuni.com, a koja će se ponovno smatrati sigurnom.